top of page
Ara
  • caner320

Vitrin Boyutları

Güncelleme tarihi: 22 May 2020

Vitrin DerinliÄŸi

Mağazada sergilenecek olan ürünlerin boyutlarına göre farklı olabilir. Vitrin türlerine göre; mağazanın içiyle, vitrinin arkasını birbirinden ayıran bir tasarım şekli için kullanılacak panolar var ise, bunlar da hesaplamaya katılmalıdır.

Vitrinin yerden yüksekliği

Vitrin derinliğinde olduğu gibi; burada da sergilenecek olan malın boyutları ve cinsine göre farklı ölçülerde olabilir. Giyim ürünleri için ise; sadece yerden vitrin camını korumak için süpürgelik mesafesi bırakmak yeterli olmaktadır.

Vitrinin Üst Sınırı

Sergilenecek olan ürünlerin, vitrinde yer alacak aydınlatmaların ve bırakılması gereken alanın boyutlarını göz önüne alarak belirlenmelidir.

Tablo 1 : Mağaza tipine göre vitrin ölçüleri.

Kaynak: David Mun, 1981


Vitrin camları

Mağaza vitrinlerinde, en önemli eleman olan camların boyutunu, vitrinin yerden yüksekliği ve üst sınırı belirlemektedir. Mağaza cephelerinde kullanılan vitrin camlarından kaynaklanan bazı problemler meydana gelmektedir (Mun, 1981, s.56).

Görsel 1: Öne eğimli vitrin camında ki yansıma sonucunda görülebilen ve görülemeyen alan.

Kaynak: David Mun, 1981: 98



1-Vitrin camının öne eğimli yerleştirilmesi:

Vitrin camları öne eğimli olarak yerleştirildiklerinde; parlama ve yansıma gibi problemler azaltılmış olmaktadır. Vitrin camının üst kısmında yer alan, saçağın ise, mat siyaha ve koyu renklere boyanması gerekmektedir (Mun, 1981, s.56).

Görsel 2: Arkaya eğimli vitrin camında ki yansıma olabilecek ışın ve yansıma sonucunda görülebilen ve görülemeyen alan.

Kaynak: David Mun, 1981: 98


2-Vitrin camının arkaya eğimli yerleştirilmesi;

Vitrin camları arkaya eğimli olarak yerleştirildiklerinde; vitrin derinliğinin fazla olduğu yerlerde tercih edilmektedir. Vitrin camının üst kısmında yer alan saçağın ise, mat siyaha ve koyu renklere boyanması gerekmektedir. Bu tür yerleşimli camlar; toz, yağmur damlaları gibi çevre etkilerinden etkilenmez ve vitrinin taban kısmının yansıması engellenir. Aynı zamanda, camın önünde yer alan, döşemenin ve tavanında, mat siyaha veya koyu renklere boyanması gerekmektedir (Mun, 1981, s.57).

Görsel 3: Kavisli vitrin camında yansıma hiç oluşmaz.

Kaynak: David Mun, 1981: 98


3-Vitrin camının kavisli yerleştirilmesi;

Vitrin camından kaynaklanan parlamayı ve yansımayı engellediği gibi, güneşten kaynaklanan göz kamaşmasının da olumsuz etkilerini sıfıra indirir. Vitrin derinliğini daraltmasına ve pahalı bir uygulama olmasına rağmen; kaldırım ile mağaza arasında, cam yokmuş gibi bir izlenim vermesi açısından oldukça etkili bir yerleştirme şeklidir. Vitrinin üst saçakları ve alt döşemesi, mat siyah renkte veya koyu renklere boyanması tavsiye edilmektedir (Mun, 1981, s.57).



Bu yöntemlerin dışında da hem mağaza güvenliğini hem de vitrin camındaki yansımayı engelleyebilecek, günümüzde daha fazla kullanılan cam tipleri vardır.

· Float cam

· Sertleştirilmiş cam

· Lamine cam

· Güneş kontrollü cam

· Renkli opak cam

Tablo 2: Mağaza güvenliğini ve vitrin camındaki yansımayı engelleyebilecek vitrin camı tipleri; üretimi, özellikleri ve uygulama yerleri

Kaynak: Şebnem Ertaş, 2006: 55, Türkiye’de Alışveriş Birimleri Mağazaların Mekansal Analizleri Tezi

2 görüntüleme0 yorum
bottom of page